3 |  Salade
Keer terug naar het overzicht

Chinees Nieuwjaar, 23-01-2012

Het Chinees Nieuwjaar ofwel het Lentefeest (春节 Chun Jie) is voor Chinezen over de hele wereld het belangrijkste feest. Oorspronkelijk was het Chinees Nieuwjaar het symbool voor het begin van het landbouwseizoen. Het nieuwe seizoen wordt gestart met hoop voor een goed en vruchtbare oogst. Tegenwoordig staat het vooral symbool voor een nieuw begin.

 

Chinees nieuw jaar valt elk jaar op een andere datum, maar valt altijd tussen 21 januari en 20 februari. Van oudsher duurt het feest 15 dagen lang en eindigt op de 15e dag met het lantaren festival.

 

Traditioneel begon men op de 20e dag van de laatste maand met een grondige schoonmaak in huis. Wie geld had liet ook het huis opknappen en fris opschilderen. Ook in de huidige tijd wordt voor Nieuwjaar nog flink gepoetst. Tevens zorgt men ervoor dat eventuele openstaande schulden worden afbetaald. Buiten een schoon huis en schuldvrij begin, wordt het nieuwe jaar ingeluid met nieuwe kleding en een nieuwe coupe.

 

Vaak worden de huizen opgefleurd met potten kumquatboompjes, mandarijnenboompjes of andere bomen en planten, dat symbolisch staat voor een vruchtbaar Nieuwjaar. Natuurlijk mag het vuurwerk niet ontbreken. Wat vroeger vooral gedaan werd om de kwade en boze geesten af te schrikken, is het geknal nu een uiting van blijdschap en geluk.

 

Tot slot werden traditioneel de voorbereidingen voor het uitgebreid Nieuwjaars eten gedaan in de laatste dagen van het oude jaar. Eten en drinken is een belangrijk onderdeel van het festival. Oudejaarsavond probeert men zoveel mogelijk thuis te zijn, met de eigen familie.

 

Zoals bij alle Chinese feesten speelt voedsel een zeer belangrijke rol. Velen bereiden nog traditionele gerechten, typische Nieuwjaarsgerechten verschillen per streek. In het noorden worden veelal Dumplings (饺子 Jiao Zi) gegeten. In het oosten zijn Loempia’s een typisch Nieuwjaarshapje. Yin Yang ballen (咸水角Ham Shui Kok) en Sesam ballen (煎堆Chin Toi) worden rond het lentefeest veelal in het zuiden gegeten. Noodles, die symbolisch staan voor een lang leven en de Nieuwjaarscake (年糕 Nian Gao), die hoop geven op een beter jaar, zijn typisch Nieuwjaarslekkernijen die door het hele land wordt gegeten, maar in alle streken op hun eigen manier worden bereid.

Wij wensen iedereen een gelukkig, gezond en voorspoedig jaar van de Draak

祝你们:

春节快乐,万事如意,身体健康,龙马精神!